Natchniony lekturą forum, postanowiłem poprawić działanie przycisków sekcji przedniej - otóż pierwszy stopień opuszczania nie działał.
Wyciągnąłem panel, rozebrałem, przeczyściłem zmywaczem uniwersalnym i dokonałem największego IDIOTYZMU - na gumki odpowiedzialne za opuszczanie w pierwszym skoku dałem po kropelce super glue ops: ops: . Oczywiście po fakcie uświadomiłem sobie, że klej ten nie jest klejem przewodzącym prąd, zdrapałem go, wyczyściłem gumki, ale efekt końcowy to tragedia - opuszczanie szyb działa tylko w trybie auto.
Jakiej średnicy jest ta gumka przewodząca? W sklepach elektronicznych za kilka złoty można kupic zestaw do naprawy pilotów (różne gumki + klej). Starą zdzierasz - nową kleisz i git.
jacog, - Twój pomysł okazał się trafiony. Koszt naprawy to 6 zł ( zakup opakowania 100 szt gumek wraz z klejem). Pkt dla Ciebie
krzynol, wydaje mi się, że zastosowanie tych krążków jest lekarstwem na to, o czym Ty pisałeś. Krążki mają większa średnicę niż gumki przewodzące w panelu,co lepsze, taką samą jak miejsce kontaktu na płytce. Wszystko pasuje idealnie.
Podsumowując - jak to zrobiłem.
1) Zakup kpl naprawczego do pilotów RTV - 6 zł
2) Demontaż panela - 2 minutki
3) Rozkład na czynnik pierwsze - 2 minutki
4) Naklejenie krążków - ja nie zdzierałem starych. Przymierzyłem na sucho - nie wystawały ze swej norki ponad powierzchnię gumy. Kropelka kleju silikonowego ( dołączony do zestawu naprawczego )
5) Gumka odczekała swoje w ciepłym miejscu - w moim przypadku było to 7 h
6 ) i 7) montaż
Komentarz